In het landelijke Essen, waar het groen van de velden de horizon siert, ontmoet ik Angelique van Gils in haar gezellige huis. Angelique komt uit een échte textielfamilie; ondernemen stroomt door haar aderen. Samen met haar dochters, Joy en Jill, runt ze het bedrijf Pursuit Femmes, waarmee ze vrouwen wereldwijd empoweren door middel van op maat gemaakte kostuums. 

Angelique kleedt leiders, impactmakers en community builders, zoals Minister Annelies Verlinden en Esther Perel, met een prachtig ripple-effect tot gevolg. Vandaag neemt ze haar plek ten volle in, zowel in het bedrijfs- als in het familiesysteem. Al vertelt ze ook heel open dat dat niet altijd zo is geweest. 

De why van Pursuit Femmes 

Angelique deelt de kern van Pursuit Femmes: “We willen vrouwen empoweren door hen te ondersteunen met het dragen van een mooi maatkostuum of een maatblazer. Onze boodschap is: ‘Wear it with pride, wees een rolmodel voor de volgende generatie.'” Deze missie ligt diep geworteld in haar eigen waarden en drijfveren. Angelique wil alles uit het leven halen en écht in het nu leven, met een duidelijke focus op waar ze mee bezig is. “De ambitie is hoog,” zegt ze enthousiast. Ze wil het bedrijf naar een hoger niveau tillen, uiteindelijk wereldwijd. 

Generatie overschrijdend ondernemen 

Angelique’s onderneming is niet alleen een bedrijf, maar een familiebedrijf dat generatie overschrijdend werkt. Dit brengt unieke dynamieken met zich mee. “Hoe cool is dit? Op deze leeftijd, vanuit mama gesproken, zijn de kinderen normaal uit huis. Terwijl, wij bellen ’s ochtends even: ‘Hé, wat staat er vandaag weer op de planning?'” Haar dochters houden haar vaak een spiegel voor, wat leidt tot waardevolle inzichten en groeimomenten. “De combinatie van onze verschillende karakters maakt de journey die wij nu aan het maken zijn voor dit bedrijf eigenlijk heel mooi,” vertelt Angelique. 

Vader-dochter band en een symboliserende armband 

Angelique koestert de band met haar vader. Ze heeft van die band  in de loop der jaren ook veel geleerd over leiderschap en samenwerking. Toen ik haar vroeg waaraan ze in het verleden kon voelen dat ze niet meer op haar plek zat, zei ze: “Op het moment dat jij op een verkeerde plek gaat staan, ga je met je kin naar boven en je gaat er boven staan. En dat voelt groot aan, dat geeft macht. Maar het klopt niet. En je kunt dat even volhouden, maar dat vraagt heel veel energie.” 

Angelique deelde een bijzonder moment: “De dag dat ik echt het familiebedrijf had losgelaten, merkte ik dat mijn vader écht mijn vader werd. En ik dacht toen, ‘Ik ga wel weg, maar jij blijft mijn papa.’” Ze heeft haar vader op een nieuwe manier leren vasthouden en waarderen. 

Nu ze zelf zeer nauw samenwerkt met haar dochters, vraagt Angelique zich vaak af hoe ze het beste haar plek kan innemen. Ze draagt op zakelijke momenten bewust een armband die symbolisch en visueel aangeeft: ‘oké, ik ben nu als founder bezig’. Op andere momenten, zonder de armband, is ze weer gewoon moeder. In het weekend gaat de armband niet aan. Haar dochters noemen haar tijdens het werk bewust Angelique, waardoor de rolverdeling duidelijk blijft. “Deze symbolische armband helpt me om de juiste balans te vinden tussen mijn rol als leider en mijn rol als moeder.” 

Het belang van loslaten 

Loslaten is een terugkerend thema in Angelique’s leven. Ze vertelt hoe moeilijk het was om het familiebedrijf waar ze voor werkte los te laten. “Hoewel ik hier heel graag ben en heel fijn met iedereen heb samengewerkt, is dit niet meer mijn plek.” Dit inzicht gaf haar de ruimte om Pursuit Femmes op te richten en haar vleugels voluit te spreiden. “Op het moment dat je loslaat, geef je terug ruimte en ontstaan er andere dingen. Ik heb al heel veel geleerd door los te laten.”

Ten volle leven 

Een van de meest ontroerende momenten in ons gesprek was toen Angelique vertelde over haar broer Alexander, die ze bijna 18 jaar geleden aan kanker verloor. “Het verlies van mijn broer was hartverscheurend,” vertelt Angelique met tranen in haar ogen. “Je stoppenkast gaat uit, je leeft, maar je voelt niet meer. Hij was zo jong, pas drieëndertig jaar. Zijn dood dwong me om het leven opnieuw te evalueren en alles wat ik deed in vraag te stellen.” Deze ervaring heeft haar geleerd om voluit te leven, tegen 300 procent, en elke dag te genieten van wat het leven te bieden heeft. “Het was een van de moeilijkste momenten in mijn leven, maar het heeft me ook geleerd hoe belangrijk het is om los te laten. Op een dieper niveau dan ik ooit voor mogelijk hield.” 

Leonardo da Vinci: Een bron van inspiratie 

Leonardo da Vinci is een grote inspiratiebron voor Angelique. “Zijn vermogen om kunst, wetenschap en techniek te combineren is iets wat ik bewonder,” zegt ze. Da Vinci’s nieuwsgierigheid en passie voor leren resoneren sterk met haar eigen benadering van het leven en ondernemen. “Zijn leven laat onder meer zien dat je nooit moet stoppen met leren en dat je altijd nieuwe dingen kunt ontdekken en creëren.” 

Kathedraal denken 

Angelique introduceert het concept van ‘kathedraal denken’: niet alleen denken aan de korte termijn, maar verder vooruitkijken naar de impact die je kunt maken over generaties heen. “Hoe mooi is het als je echt durft na te denken over twee, drie generaties verder. En niet puur nu, want uiteindelijk, hoe kort leven wij nu? Tachtig, negentig jaar? Mijn broer drieëndertig jaar. Dat is niks. Dat is een split second op alles.” 

Focus en geduld 

In het bedrijfsleven is focus een sleutelwoord voor Angelique. “ Where Focus Goes, Energy Flows.,” zegt ze, verwijzend naar een favoriete quote van Tony Robbins. Ze heeft geleerd om haar aandacht te richten op de klanten die ze heeft en de kwaliteit van het product dat ze levert, in plaats van te snel te willen uitbreiden en alleen maar ‘druk, druk, druk’ te zijn. 

Als vrouw in een mannenwereld 

Angelique heeft als dochter van het familiebedrijf in mannenmode ‘Van Gils’ lange tijd in een sector gewerkt waar mannen de bovenhand hadden. Ze vertelt hoe ze dat altijd fantastisch heeft gevonden. “Ik had zoiets van: ‘Oh heerlijk, dat is simpel, mannen weten wat ze willen.’ En dus ik kon mij helemaal vinden in de mannenwereld. Van vrouwen had ik mijn vooroordeel: ‘Oh, die zijn ingewikkeld. Oh, dat is ook altijd gedoe. En die weten niet wat ze willen.’” 

Later kwam ze er echter achter dat deze aannames ingegeven waren door haar omgeving. “Toen ik meer en meer met vrouwen begon te werken, besefte ik: ‘Dat is helemaal niet waar. Vrouwen zijn ongelooflijk, die weten echt wat ze willen.’” Vandaag valt het haar enorm op hoe vrouwen de kracht bezitten om te verbinden en mee te denken. “In de loop van de tijd ben ik meer en meer in het bad van de vrouw gegaan. En nu moet ik dus juist wel weer wennen telkens als ik ineens in die mannenwereld kom,” zegt Angelique. 

Een boek schrijven 

Angelique had het zelf niet verwacht, maar vertelde voor het eerst openlijk over haar idee om een boek te schrijven. Ze droomt ervan te schrijven over de dames die ze al heeft ontmoet, of die ze nog gaat ontmoeten. Dames die haar en haar dochters inspireren en triggeren met hun moed en vermogen om uit hun comfortzone te treden. Door deze verhalen te delen, beoogt ze andere vrouwen inspireren om hetzelfde te doen en vragen zoals ‘wie ben ik, wat kan ik’ en het beroemde imposter syndrome de wereld uit te helpen. 

“Alleen al met de quotes die de vrouwen in hun kostuum laten naaien, zou ik een boek kunnen vullen. Ik denk vaak: ‘Wow, ik verkoop niet alleen kleding, ik verkoop ook emotie,’” vertelt Angelique ontroerd.

Na de aflevering liet ze me weten hoe dit podcastgesprek haar daadwerkelijk in beweging heeft gezet om het boek in de wereld te brengen. “Ik ga mijn voornemen tot het schrijven van een boek echt waarmaken, dank je voor het duwtje Anne :-),” deelt ze enthousiast. 

Impact makers kleden: Een voorrecht en ripple-effect 

Angelique voelt het als een groot voorrecht om impact makers, leiders en community builders te mogen kleden. “Het is ongelooflijk om te zien hoe een goed maatkostuum iemands zelfvertrouwen en uitstraling kan versterken. Dit heeft een ripple-effect, want deze vrouwen inspireren weer anderen door hun kracht en authenticiteit.” Ze vertelt hoe ze soms verrassende momenten beleeft door de persoonlijke quotes die in de kostuums worden genaaid. “Wat als ik toen bij mijn vaders overlijden zijn levensmotto in een kostuumvest had mogen lezen? Dat zou zo’n diepe betekenis hebben gehad.” 

Magnetisch leiderschap 

Een interessant concept dat Angelique aanhaalt is magnetisch leiderschap. “Wetenschappelijk blijkt dat wij als mens een hartfrequentie van iemand anders tot vier meter kunnen detecteren. Hoe ongelooflijk zijn wij als mens. Dat ik jouw magnetische veld en jij het mijne mag voelen.” 

De waarde van systemisch kijken 

Angelique benadrukt ook de waarde van systemisch kijken binnen haar bedrijf. “Systemisch kijken betekent dat je de dynamieken en patronen binnen een systeem – of dat nu een familie, team of organisatie is – begrijpt en erkent. Dit helpt om belemmerende patronen te doorbreken en de onderlinge relaties te versterken.” Door systemisch te werken, heeft Angelique geleerd om niet alleen naar individuele prestaties te kijken, maar ook naar hoe iedereen binnen het grotere geheel functioneert. “Dit inzicht heeft ons geholpen om als team beter samen te werken en elkaars sterke punten te benutten.” 

Taboe denken: De olifanten in de kamer 

Een ander belangrijk aspect van Angelique’s benadering is taboedenken. “Taboedenken gaat over het benoemen van de olifanten in de kamer, de dingen die niemand durft aan te raken maar die wel degelijk invloed hebben op hoe een team of organisatie functioneert,” legt Angelique uit. “Door deze taboes aan te pakken, creëren we een open en eerlijke communicatiesfeer waarin echte verandering mogelijk is.” Het durven bespreken van moeilijke onderwerpen heeft Pursuit Femmes geholpen om dieper te gaan en structurele verbeteringen door te voeren die anders onbesproken zouden blijven. 

 

Waardevolle take-aways uit het gesprek: 

 1. Empowerment begint van binnenuit en met zelfexpressie: Angelique en Pursuit Femmes moedigen vrouwen aan om zichzelf te laten zien door middel van op maat gemaakte kostuums.
 2. Een doorleefde kernboodschap is zo krachtig: – “Wear it with pride, wees een rolmodel voor de volgende generatie” – is diepgeworteld in hun werk.
 3. Loslaten is echt een groeimoment: Loslaten geeft ruimte voor nieuwe mogelijkheden en groei, zelfs als het moeilijk is.
 4. Kathedraal- denken: Denk niet alleen aan de korte termijn, maar focus op de impact die je over generaties heen kunt maken.
 5. Vooroordelen kunnen worden uitgedaagd: Door echt contact te maken en voorbij stereotypen te kijken.
 6. Verhalen delen: Wat als het anderen inspireert om uit hun comfortzone te treden en hun potentieel te omarmen?
 7. Magnetisch leiderschap: Leiderschap gaat verder dan woorden; het omvat een energie die anderen kunnen voelen en waarderen.
 8. Systemisch kijken: Begrijp de dynamieken en patronen binnen een systeem om beter samen te werken en relaties te versterken. Durf oog houden voor de onderstroom en wat je denkt te zien, bespreekbaar maken.
 9. Taboe denken doorbreken: Openheid en eerlijkheid over moeilijke onderwerpen bevorderen echte verandering en groei.
 10. Empowerment is een kettingreactie 


Waardevolle Uitspraken van Angelique:
 

 1. “Op het moment dat je loslaat, geef je terug ruimte en ontstaan er andere dingen.”
 2. Where Focus Goes, Energy Flows.”
 3. “Ik denk vaak: ‘Wow, ik verkoop niet alleen kleding, ik verkoop ook emotie.’”
 4. “Hoe ongelooflijk zijn wij als mens. Dat ik jouw magnetische veld en jij het mijne mag voelen.”
 5. “Door taboes aan te pakken, creëren we een open en eerlijke communicatiesfeer waarin echte verandering mogelijk is.”
 6. “De dag dat ik echt familiebedrijf had losgelaten, merk ik nu, dat mijn vader écht mijn vader werd. En ik toen dacht ‘Ik ga wel weg, maar jij blijft mijn papa.’” 


Beluister het interview: