In een recente podcastaflevering sprak ik met Tim Timmermans, Head of Learning en Development bij Chemiebedrijf Covestro. In de Stabroekse Polder, tussen de laatste restjes van de ochtendlijke ratrace in hun gezin, deelt Tim inzichten die even inspirerend als praktisch zijn. We hebben het over balanceren: tussen sceptisme en blijven geloven in je waarden en bedrijfstrategie, tussen werk en gezin, data en buikgevoel maar ook tussen een serieuze context en humor.

Benieuwd of ook de CEO van Aertsen luistert, want ‘waar is Wally-gewijs’, bevat ons gesprek voor hem een toffe, persoonlijke boodschap.

Zoeken naar de sleutel tot teamverheffing  

We startte met de vraag: Hoe lift jij je team omhoog? Tim kwam meteen met een open en eerlijk antwoord, “daar heb ik nog altijd geen antwoord op gevonden voor mezelf. En ik denk dat dat voor mij nog hetgene is waar ik het meeste in moet groeien.” Tim, die al zo’n 12 jaar op de arbeidsmarkt is en 35 is, beschouwt zichzelf nog maar aan het begin van zijn carrière. “Je moet nog minstens dertig jaar doen. En ik denk dat dat misschien zowel een uitdaging is voor jonge leiders, om voldoende te investeren in je teamleden, terwijl je eigenlijk ook echt nog moet investeren in jezelf.” 

“Had je me tien jaar geleden gevraagd of ik zou staan waar ik nu sta,” vervolgt Tim, “dan denk ik niet dat ik dat had kunnen voorspellen.” De vraag hoe hij zijn team het beste omhoog  kan tillen houdt hem bezig. Hij ziet het als een essentiële groeikans, ook voor voor zichzelf. 

Eerlijkheid, rechtvaardigheid en doorzettingsvermogen 

Voor Tim zijn het geen loze woorden, maar de fundamenten waarop succes en respect gebouwd worden. Tim, is als ervaren professional meer dan een decennium op de arbeidsmarkt. Openhartig reflecteert hij hierop. Voor hem draait leiderschap om meer dan alleen het behalen van doelen; het gaat om het leiden van zijn team op een manier die eerlijkheid, rechtvaardigheid en doorzettingsvermogen weerspiegelt. 

Eerlijkheid en rechtvaardigheid als leidraad

Ik vroeg hoe zijn teamleden hem zouden omschrijven. Hij antwoorde zonder aarzeling: “Ik hoop dat ze zouden zeggen dat ik eerlijk ben en rechtvaardigheid hoog in het vaandel draag. Als ik iets in mijn hoofd heb of een doel wil bereiken, ga ik er volledig voor.” Voor Tim zijn deze eigenschappen essentieel, niet alleen in zijn werk maar ook in zijn persoonlijke leven. Ze vormen de ruggengraat van zijn leiderschap, waarbij hij streeft naar een omgeving waar eerlijkheid en rechtvaardigheid centraal staan. 

Zijn zoektocht naar balans tussen werk en familie was geen gemakkelijke reis. Samen met zijn echtgenote heeft Tim moeten navigeren door uitdagende tijden waarin de druk van het werk soms botste met familieverplichtingen. “Ik ben de laatste jaren toch door een moeilijke periode gegaan. We zijn hulp gaan zoeken op een gegeven moment. Niet voor onze relatie, maar wel voor enerzijds familie, anderzijds werken. Wat is voor mij belangrijk? Ik denk dat we elkaar op dat vlak toen nog beter hebben leren kennen.” 

Doorzettingsvermogen als drijvende kracht 

Voor Tim is doorzettingsvermogen niet onderhandelbaar. Hij herinnert zich hoe hij al op jonge leeftijd leerde om een doel te stellen en er onvermoeibaar naar toe te werken. “Ik kan het moeilijk hebben met mensen die snel opgeven,” geeft Tim toe. “Als je een doel hebt, moet je er zelf naartoe willen en bereid zijn om door te zetten, ongeacht de uitdagingen onderweg.” 

Recentelijk heeft hij ook de waarde van rechtvaardigheid op een dieper niveau ervaren. “Het is pijnlijk als je ziet dat mensen verschillend behandeld worden, terwijl ze dezelfde doelen nastreven,” benadrukt hij. “Voor mij is rechtvaardigheid een tweerichtingsverkeer. Ik geloof in eerlijke kansen en gelijke steun voor iedereen die zich inzet voor gemeenschappelijke doelen.” 

Normen en waarden, ze vormen een kompas  

Tim deelt openhartig hoe normen en waarden voor hem een essentiële leidraad vormen in zijn leven en leiderschap. “Normen en waarden zijn toch erg belangrijk,” benadrukt hij. “Dat is eigenlijk je kompas van wie je bent als mens. Ik denk dat je nooit jezelf wilt verloochenen.” Voor Tim vormt het een bron van gezonde angst. “Als je dat kompas verkeerd gaat gebruiken,” legt hij uit, “dan loop je in de verkeerde richting en waar kom je dan terecht? Dat klinkt misschien heel fluffy, maar dat is de schrik.” 

“No sweat, No glory”  

Zijn levensmotto leunt er dan ook erg dicht tegenaan. “No sweat, No glory” weerspiegelt namelijk zijn diepgewortelde overtuiging dat hard werken en doorzettingsvermogen essentieel zijn voor succes, zowel in zijn persoonlijke als professionele leven. “Dat is echt een motto dat bij mij past. Als je niet blijft inzetten, niet blijft doorgaan en niet hard werkt, of het nu privé of professioneel is, dan gaat er ook nooit iets van komen. Dat heb ik gewoon door alles wat ik al heb gedaan gemerkt. Je moet echt gewoon blijven doorzetten. En als je dat doet, dan komt er succes.” 

Erfelijke invloeden, doorzetten is een familietrek  

Het doorzettingsvermogen dat hem kenmerkt, lijkt niet alleen vanuit zijn persoonlijke overtuiging te komen, maar heeft ook diepere wortels. Hij reflecteert dankbaar op zijn opvoeding en de invloed van zijn moeder. “Als je dan kijkt naar mijn moeder, hoe ze door weer en wind met de fiets heel Stabroek doorfietste om naar de winkel te gaan en om voor ons te kunnen zorgen. Als je dat van kleins af aan meekrijgt groeit dat ook bij jou. En ook bij mijn broers en mijn zus, in alles komt dat ook bij hen wel terug. Bij ieder op zijn manier.” 

Continu streven naar groei en vooruitgang   

Voor Tim is het bereiken van een doel slechts een mijlpaal op een voortdurende reis van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hij beschrijft zijn voortdurende zoektocht naar nieuwe uitdagingen en doelen: “Ik heb ik gemerkt dat zolang ik een doel heb om ergens iets te bereiken, dan blijf ik gaan. Dat zullen mijn vrienden ook zeggen. Maar op een gegeven moment is het bereikt, zijn er geen opportuniteiten meer en zit je op een limiet. Dan gaan ik op zoek naar andere doelen en andere zaken waar we kunnen blijven groeien en eigenlijk vooruitgang kan blijven creëren.”

Mensen meenemen in de visie   

Als bedrijfsleider leerde hij dat het een uitdaging is om zijn team mee te nemen in de doelen die hij voor ogen heeft of die het bedrijf nastreeft. “Ik denk dat ik daar zelf heel hard in gegroeid ben. Ik heb moeten leren begrijpen en beseffen dat niet zomaar iedereen meegaat in wat je voor ogen hebt. Ik heb dat echt moeten oefenen.” 

Deze groeiende verantwoordelijkheid kreeg Tim drie jaar geleden de productieplant op de site in Antwerpen ging leiden. Hij reflecteert op een periode die economisch en strategisch zeer uitdagend was voor het bedrijf: “We zaten echt in een heel moeilijke situatie. Economisch, door corona en dergelijke, werd het moeilijker. Strategisch gezien, vanuit onze firma, werd er beslist dat er minder geld richting onze productie zouden gaan. Waardoor ook de productievolumes met 100.000 ton per jaar achteruit zijn gegaan. Dat maakte dat er beslissingen moesten genomen worden om bijvoorbeeld een mannetje af te bouwen in de shiften. We wilden de mensen niet ontslagen. Wel moesten we hen verzetten naar andere plants van ons bedrijf. En dat zorgde voor een hele moeilijke sfeer.” 

De veranderingen waren niet alleen economisch gedreven, maar hadden ook een andere aard “Wij kwamen als bedrijf ook uit een hele andere soort mentaliteit. Één waarbij we continu aan het groeien waren. Meer produceren, meer produceren, naar in één keer veel minder produceren. Heel kosten gedreven werken en dergelijke. Dat is een hele andere mindset.” 

Eerst zelf overtuigd zijn    

Tim deelt openhartig over de uitdagingen van leiderschap tijdens moeilijke periodes binnen het bedrijf, waarin het cruciaal is om mensen mee te nemen in de vastgestelde richting. Hij benadrukt: “Toen heb ik wel echt gemerkt dat je eerst zelf overtuigd moet zijn van de strategie en de richting die je wilt gaan. En dan moet je dat beginnen te vertellen aan de mensen, voor jezelf zit dat al in je hoofd. Maar het duurt echt een jaar, anderhalf jaar, voordat je dat ook bij de mensen ziet en er voldoende zaadjes geplant zijn.” 

Wanneer je geloof in vraag wordt gesteld    

Al was hij overtuigd dat de strategie kloppend was, toch ontmoette Tim aanvankelijk weerstand. Hij vertelt over de impact: “Ik denk dat weerstand hier een heel correct woord is. Ik denk dat ik op dat vlak kan zeggen dat ik door de zwaarste periode van mijn carrière ben gegaan. Op een gegeven moment ben ik naar mijn directe chef en onze HR-lead gestapt, om te zeggen: ‘hoe dat nu op dit moment aan het gaan is, mentaal voor mij, als het niet verandert, dan lig ik er binnenkort uit.’” 

Het dreef hem niet alleen tot het uiterste. Hij deelt: “Je wordt tot het uiterste gedreven van geloofwaardigheid.” Deze ervaring confronteerde hem met zijn diepgewortelde waarden van eerlijkheid, rechtvaardigheid en doorzettingsvermogen: “Als je geloofwaardigheid bijna in vraag gesteld wordt, dan doet dat echt gewoon van binnen pijn. En de weerstand dat mensen dan bieden en dat ze niet willen accepteren dat we in een moeilijke situatie zitten. Je wilt hen een uitweg bieden, alleen willen ze niet mee springen op de kar.” 

Te ver zitten. Tot aan de maan maar ook weer terug     

Tim deelt een persoonlijk keerpunt in zijn leven: “De moment dat ik besefte dat ik hulp nodig was, was eigenlijk gewoon thuis, ‘s morgens vroeg, met de kindjes. Ik was nog maar twee minuten wakker en ik zat al tot aan de maan. Toen dacht ik bij mezelf: ‘Dit kan niet meer.’” Aangekomen op het werk, stuurde hij onmiddellijk een bericht naar zijn directe chef en HR-lead: “Ik stuurde: ‘Ik wil langskomen, ik moet babbelen, ik zit te ver.’ Vanaf dat ik dat gestuurd had, voelde ik in één keer een last van mijn schouders vallen. En dan krijg je terug vrijheid, denk ik, om terug een pad te zoeken om verder te zetten.”

Hij bleef vastberaden. “Ook al is het heel zwaar. Doorzettingsvermogen is dan hetgeen wat dan bij mij naar boven komt.” Hij deelt een waardevolle tip voor andere leiders in soortgelijke situaties: “Als je gelooft in het verhaal, in de richting dat je wilt uitgaan, zet dan door. Weet dat je de mensen echt wel mee kan krijgen. Dat begint met effectief partners te zoeken.’” 

Hij deelt ook de impact van die cruciale gesprekken: “Het waren soms de simpelste vragen. Zoals: wat je geeft met energie, wat vreet energie?’ Je stelt jezelf eigenlijk die vragen die vanzelfsprekend zijn. Maar het is zo goed daar eens over na te denken.” 

Hij beschrijft hoe hij zijn gedachten en gevoelens opschreef in een boekje, waardoor wat hij onderbewust wist zichtbaar werd. Dit bleek een cruciale stap in zijn herstelproces. Hij begon ook weer meer te sporten, wat hem nieuwe doelen en een uitlaatklep gaf. “Het zijn een paar zaken die hielpen om de weg vrij te maken, om terug dat pad in te wandelen. Terug vol overtuiging verder te gaan en je richting, je visie, weer kenbaar te blijven maken aan je mensen.”

Denken in uitdagingen i.p.v. problemen 

Tijdens ons gesprek maakten we de distinctie tussen ‘denken in problemen of denken in uitdagingen’. Dit verschil benadrukt een cruciaal aspect van leiderschap en persoonlijke groei. 

Tim verwoordde het treffend: “Ik denk effectief dat dat soms het verschil maakt tussen mensen die iets willen veranderen en mensen die het normale status quo oké vinden. De mensen die echt iets willen veranderen, die zullen problemen effectief eerst als uitdaging zien. Ik ben wel iemand die iets wil veranderen. Dus misschien is dat de natuur dat er bij mij in zit dat ik problemen niet direct als problemen aanzie.” 

Deze mindset onderscheidt naar mijn mening proactieve leiders van degenen die liever op veilig spelen. Door problemen als uitdagingen te zien, openen er zich nieuwe mogelijkheden en kan er innovatieve oplossingen worden gevonden. Zijn benadering om problemen als uitdagingen te zien, reflecteert zijn wilskracht en doorzettingsvermogen om verandering te realiseren, zowel in zijn professionele als persoonlijke leven.

Leven tussen twee werelden

In 2019 stond Tim voor een grote uitdaging. Hij plande om doordeweeks in Brunsbüttel te verblijven, in het noorden van Duitsland, en in het weekend zou hij naar huis zou terugkeren. Tegelijkertijd had zijn vrouw zich verkiesbaar gesteld voor de lokale verkiezingen en was ze inmiddels benoemd tot schepen. “Hoe gaan we dat combineren? Een vrouw die lokale politiek doet, kan niet mee verhuizen naar Duitsland. We hadden één kindje. Mijn vrouw werd schepen en ik ging elke week pendelen naar Duitsland in een totaal andere omgeving, alleen.” 

Hoewel de taal en het alleen zijn een barrière vormde, was het vinden van de juiste balans tussen werk en privéleven een nog grotere challenge. “Ze spraken daar alleen maar Duits, dat maakte wel dat het mentaal best moeilijk was. Al was dat minder een probleem. Het was eerder een uitdaging om daar de juiste balans te vinden tussen werk en gezin.” 

Wanneer de werkomgeving overal is 

De betrokkenheid van zijn vrouw bij de lokale politiek bracht de politiek letterlijk tot aan de keukentafel. “Dat gaat verder dan de keukentafel ook. Het is iets van dag en nacht. Ik denk dat dat voor mij één toen van de moeilijkheden was, uiteindelijk. Ik kwam in het weekend terug thuis. Je wilt dan maximaal bezig zijn met je gezin en je vrienden.” 

Hoewel het werk van zijn echtgenote als lokale politica zorgt dat haar werkomgeving overal is, vonden ze in de een situatie samen een mooie balans. Daarop is Tim erg trots. “Mijn vrouw stapt nog maar de deur buiten en daar is haar werkomgeving. Ze ziet allerlei dingen. Dat is wel moeilijk, maar we hebben daar een goede balans in gevonden. We hebben elkaar daarin geholpen en we helpen elkaar nog steeds. Dat maakt het wel boeiend.” Wat zijn echtgenote doet, vindt hij bewonderenswaardig.  

Verantwoordelijkheid nemen   

Het bracht ons naar het thema ‘verantwoordelijkheid nemen’. “Ik heb het gevoel dat dat een stuk natuurlijk is, iets wat in je zit. Dat je een bepaald engagement hebt om elke keer verantwoordelijkheid te nemen.” Tim heeft echter ook geleerd dat verantwoordelijkheid ook iets met zich meebrengt: “Wat ik wel geleerd heb waar ik voor ik leiding gaf niet altijd heb stilgestaan, is dat je op sommige momenten misschien wel verantwoordelijkheid krijgt en neemt, maar dat heeft wel een impact op mensen en op hoe ze ook naar je kijken.” 

Leiderschap is volgens Tim iets waarin je moet durven en willen instaan. Hij benadrukt: “Je moet het durven. Ik denk: ‘Je wordt op die momenten, als je een leidinggevende rol opneemt, belangrijk voor de mensen die mee in je team werken. Ze kijken wel op een bepaalde manier naar je. En je moet het durven doen’. En je moet het ook ‘willen’ doen. En ik ben ook van overtuigd dat niet iedereen het ook effectief kan. Het moet een beetje in je zitten.” 

Een essentiële rol    

Tim erkent dat leidinggevende functies niet alleen belangrijk zijn voor het team, maar ook cruciaal voor het hele bedrijf. Hij vertelt: “Kijkend vanuit mijn rol als head of learning & development, zie ik dat ons bedrijf intussen weet dat leidinggevende functies inderdaad superbelangrijk zijn.” Hij beschrijft de evolutie in de kijk op leidinggevende functies binnen zijn bedrijf: “Door de jaren heen zijn er heel veel mensen gepromoveerd tot leidinggevende vanuit hun expertise. Maar nu merken we dat die expertise alleen niet het belangrijkste is. Het is hoe je met mensen omgaat. Het is hoe je met de mensen spreekt. Hoe je de mensen meeneemt in wat we moeten doen in onze richting. En nu gaan we daarop investeren ook. Dat we daar die mensen mee ontwikkelen. De juiste mensen op de juiste plaats krijgen. Superbelangrijk.” 

Keep learning, Keep growing     

Ons gesprek bracht ons bij een ander motto dat Tim omarmt: ‘Keep learning, keep growing.’ Terwijl hij dit vertelde, moest hij er zelf om lachen. “Ik had ook niet gedacht dat ik in learning en development terecht zou komen als ingenieur chemie. Nu noemen ze mij zelfs HR professional, het zijn rare zaken.” Met een positive knipoog voegt hij eraan toe: “Maar het is effectief gewoon zo. ‘Keep learning, keep growing.’ Een van mijn vorige leidinggevenden zei: ‘5 tot 10 procent van je tijd moet je gebruiken om jezelf ook ergens verder in te ontwikkelen.’ Dat kan door een boek te lezen, een podcast te luisteren of een training te volgen. Dat is effectief wel belangrijk. Je creëert voor jezelf een stuk meerwaarde. Dat is gewoon zo.” 

Van schoolbanken naar bedrijfswereld      

Waarom had Tim vroeger niet verwacht dat hij blijven leren en ontwikkelen zo belangrijk zou vinden? Hij legt uit: “Uiteindelijk, je komt van de schoolbanken en je hebt veel geleerd. Relatief snel had ik door: ‘ik heb veel geleerd maar ‘hoe’ passen we dat nu toe?’ Dus daar start je. Je bent jezelf ergens aan het ontwikkelen naar ‘hoe kan ik nu mijn job zo goed mogelijk uitvoeren?’ Op dat moment kijk je nog niet naar het bredere plaatje, je kijkt enkel naar je eigen job.” 

Al maakte hij gaandeweg ook richtingbepalende keuzes die zijn verdere carrièrepad maakte: “Dan heb je gesprekken zoals ik met mijn vorige baas heb gehad. Ik dacht: ‘Er zijn zoveel meer aspecten dan enkel diegene die ik in mijn opleiding heb aangeraakt.’” hij studeerde eerst burgerlijk ingenieur en vervolgde met een opleiding tot industrieel ingenieur. “Dat is allemaal heel technisch, we leerden nadenken. Maar er komt nog zoveel meer kijken dan enkel het technische. Vooral wanneer je op de arbeidsmarkt komt, met mensen begint te werken, samen te werken. Dan moet je constant de best practices zoeken om jezelf te kunnen ontwikkelen.” 

Humor op de werkvloer      

Tijdens ons gesprek vroeg ik Tim welke veranderingen hij zou willen doorvoeren in de chemische sector als hij die mogelijkheid had. Hij had niet meteen een antwoord paraat, keerde de vraag om en stelde ze aan mij. Dat leidde tot een waardevolle uitwisseling over de rol van humor in de werkplaats. “Ik zou wel wat humor toevoegen.” Zei ik, “Want het moet absoluut zeer serieus benaderd worden. Het is een sector waar dat cruciaal is. Maar ik kom al weleens bij bedrijven waar ik denk: ‘Why so serious?’. Dat geldt trouwens niet alleen in de chemie. Natuurlijk moeten we de dingen heel serieus oppakken, en zeker binnen deze sector. Maar in het leven van alle dag neemt dat serieuze soms de bovenhand, waardoor er niet meer voldoende ruimte is om er als mens in te zitten en je erin te bewegen,” vertelde ik Tim. 

Daarop deelde Tim deelde zijn eigen ervaring “Wat ik zelf merk, is dat als je one-to-one contact hebt, bijvoorbeeld gewoon aan het koffieapparaat, er dan best veel humor is. Maar effectief; kom je dan in een vergadering moet dat plots allemaal heel serieus zijn. Terwijl, af en toe moet er worden gelachen, zodat het plezant blijft. Even een kort momentje dat je mind wat open zet. Die humor kan zitten in kleine dingen.” 

Humor als sleutel tot openheid      

Ik deelde een voorbeeld uit een samenwerking met een leider in de financiële sector: “Ik werkte laatst met iemand uit de bancaire wereld. Zij zei: ‘Ik wil zo graag een humoristisch sausje over mijn slides gieten wanneer ik iets presenteren voor het management. Maar dat gaat niet, hè.’ Dus ik vroeg haar: ‘En waarom gaat dat niet?’ Uiteindelijk heeft ze het wel gedaan en werd het een superfijne meeting waarover ze achteraf zei: ‘En ik kon zoveel meer ontspannen erin staan.’” 

Tim onderschrijft het belang van humor om mensen open te laten spreken: “Omdat ze zich dan misschien ook meer op hun gemak voelen. Oké, niet iedereen is waarschijnlijk fan van humor. Maar ik merk wel meer en meer dat het belangrijk is. Humor creëert vaak een gevoel van veiligheid, waardoor het ook psychologische veiligheid creëert. Wat maakt dat je misschien ook opener en eerlijker met elkaar gaat spreken.” 

Doe iets niet omdat het zo ‘hoort’, maar omdat het bij je past      

We bespraken ook het belang van openheid en storytelling in de bedrijfsomgeving. “Een deel van storytelling zal ook wel zijn om humoristische ingangen te gebruiken. Of om emotionele ingangen te gebruiken. Dat doe je niet omdat dat zo ‘hoort’ want dan pakt dat niet. Maar het gaat om dat te doen omdat je dat eigenlijk niet wilt inhouden of verstoppen, omdat dat bij je past als persoon. En misschien ook meer deel mag zijn van je bedrijfscultuur,” voegde ik eraan toe. 

Curious, courageous en colorful; het maakt Covestro uniek       

Tim straalt als hij vertelt over de waarden die zijn werk bij Covestro zo bijzonder maken. “We hebben drie supertoffe waarden: ‘Curious, courageous en colorful’. Dat zou je nooit bij een chemiebedrijf plakken. En vanuit learning development nu, kan ik er heel veel rond doen, om die cultuur ook echt levend te maken in het bedrijf. Dat vind ik echt wel een leuke uitdaging.” Deze waarden geven niet alleen richting aan het werk, maar vormen ook mee de ziel van het bedrijf. 

Touchpoints met de ziel van het bedrijf        

We bespraken hoe je deze waarden breed kunt toepassen binnen de organisatie. Ik merkte op: “Voor mij heeft een bedrijf ook een ziel. En het is echt wel belangrijk dat zowel medewerkers als klanten deze ook echt kunnen voelen. Jullie waarden bijvoorbeeld, gaan ook zorgen dat je ze kan vertalen tot in je content bijvoorbeeld. Maar ook tot in de gebouwen, in je meetings. Wie weet hoor je mensen in een meeting elkaar wel met een lach aanspreken: ‘Je moet wat curieuzer in een meeting zitten, hé kom.’” Het instaleren van touchpoints met de ziel van je bedrijf, het is cruciaal voor een consistente en inspirerende bedrijfscultuur. 

Waarden in de praktijk       

Tim gelooft sterk in deze waarden en past ze praktisch toe in zijn werk. Hij verteld bijvoorbeeld hoe ze dat doen tijdens sollicitatiegesprekken. “Ik vind het ook altijd heel leuk om vragen te stellen zoals: Wat maakt je nieuwsgierig? Waarom past die waarde bij jou?” Door dergelijke vragen te stellen, kan hij de kernwaarden van Covestro al tijdens het sollicitatieproces onder de aandacht brengen. “Wanneer ik bijvoorbeeld de vraag stel waarom iemand ‘courageous’ is, hoor ik: ‘Ik ben wel moedig, want ik heb dit en dat al gedaan.’” Dit helpt hem om kandidaten te vinden die echt resoneren met de waarden van het bedrijf. 

Colorful       

Van de drie waarden is ‘colorful’ Tim’s persoonlijke favoriet om tijdens sollicitaties te bespreken. “Maar dan komt ‘colorful’. Dat vind ik altijd een van de beste om over te spreken. Omdat dat een super brede waarde is. Mijn gevoel zegt dat iedereen zijn eigen invulling erin kan geven. Iedereen kan op zijn manier bijdragen aan ‘colorful’ zijn.” Deze waarde is inderdaad breed toepasbaar en nodigt medewerkers uit om hun unieke perspectieven en creativiteit in te brengen in hun werk. 

Durf je te laten zien       

We lichtte er de waarde ‘courageous’ uit en legde een directe link naar zijn eigen leven en leiderschap. “Ik kan dat nu allemaal mooi zeggen, maar het is ook mijn eigen leerschool. Dan denk ik: ‘Tim; durft zelf toch soms ook nog wat meer.’ Want dat is, denk ik, echt het belangrijkste als leider. En zeker als je ontwikkelt,” zegt Tim. Moed is essentieel, niet alleen in zijn werk, maar ook in zijn persoonlijke groei en ontwikkeling als leider. 

Hij linkte het aan de uitdagende periode in de economische situatie, waar hij eerder in ons podcastgesprek al over sprak. “Volgend op de strategie die in mijn hoofd zat, kwamen de eerste stappen: Durf je er met mensen over te spreken, durf het met je hele team te bespreken, in workshops. Durf het ook meer vorm te geven. Doe dat gewoon.” Hij benadrukt dat het belangrijk is om mensen mee te nemen in je verhaal: “Geloof erin en durf dat verhaal te brengen. Ga er echt achterstaan. Durf dat te verkondigen. Durf je te laten zien.” 

Omgaan met weerstand       

Courage alone, won’t do the trick. “Hoe moeilijk het soms ook is, zeker in een technische omgeving,” vertelt Tim. “Het antwoord dat ik vaak kreeg was: ‘Pfu, die fluffy woorden’ en ‘Iedereen heeft zo’n schone slagzin, dat is om zich te verkopen. Uiteindelijk denken ze hier toch alleen aan de centen.’” 

“Uiteindelijk gaf ik mee aan die mensen: ‘Dit is vooral je ankerpunt, dat is het kompas voor het bedrijf om beslissingen te kunnen nemen. Niet elke beslissing draait per se om alleen centen. Deze strategie, visie, waarden kunnen wel helpen om de juiste beslissingen te nemen.’” Tim laat zien dat moed niet alleen gaat om het uitdragen van je visie, maar ook om het omgaan met scepticisme en het blijven geloven in de waarden die je uitdraagt. 

De Rol van Intuïtie       

Tijdens ons gesprek vroeg ik Tim hoe hij naar zijn eigen innerlijke kompas en intuïtie kijkt. Hoewel hij het initieel een moeilijke vraag vond en dacht dat hij er niet op zou kunnen antwoorden, werd het een prachtig gespreksthema. “Ik heb eigenlijk het gevoel dat die strategieën en die ideeën die ik op papier heb gezet, dat die voor een stuk uit intuïtie of gevoel naar boven kwamen. Een gevoel is natuurlijk moeilijk te omschrijven,” zegt Tim. “Je legt de zaken samen tot een strategie. Enerzijds: ‘Dat is de richting, toekomst, dat weten we, dat zijn de cijfers.’ Anderzijds voel je: ‘Op het bedrijf leeft er zo’n sfeer, of bij mensen leeft dit of dat.’ En misschien doe ik wel veel vanuit mijn buik. Niet per se alleen op basis van de harde cijfers.” 

Data en intuïtie, ze gaan hand in hand      

Ik voegde eraan toe dat leiders vaak worden aangesproken om hun intuïtie te volgen, vooral wanneer ze worden geconfronteerd met data en specifieke feiten en situaties.  

Het herinnerde aan iets ik Obama ooit hoorde zeggen: “Hij vertelde: ‘Wanneer komt iets op je tafel terecht, als leider en in zijn geval als wereldleider? Op het moment dat alle andere mensen niet meer weten hoe ze met iets moeten omgaan. En eigenlijk krijg je dan verschillende scenario’s, die allemaal even kloppend zijn of net niet, allemaal op andere vlakken. Dan moet je vanuit je intuïtie keuzes kunnen gaan maken.’” 

Context en Buikgevoel     

Tim bouwde hierop verder en sprak over hoe context en buikgevoel hand in hand lijken te gaan. “Ik denk dat dat dan gewoon je persoonlijkheid is, die naar boven komt. Als ik terugkijk naar mijn periode dat ik echt nog ingenieur was, ben ik heel veel met data-analyse bezig geweest. En data is één ding. Wat ik daar heb geleerd is: ‘Rekening houden met de context achter de data.’ Wat je nu een beetje beschrijft, is dat er heel veel data is, en ze mogen allemaal met dat verschillende oplossingen komen. Ze brengen ergens een context mee.” 

Hij concludeerde: “Keuzes zullen afhankelijk zijn van wie er dan op een bepaalde stoel zit, wat zijn of haar persoonlijkheid is. En dat je daarbij voor een bepaalde context achter de data.”

Hoe opportuniteiten de mooiste ontmoetingen zijn       

Ik vroeg hem wie hij graag wel eens zou willen ontmoeten. Hij gaf een verrassend antwoord “Ik heb niet perse mensen waar ik zo naar opkijk,” zei hij bedachtzaam. “Hoewel, wel wat naar mijn vader en ik leerde bijvoorbeeld ook veel van mijn vorige baas. Maar ik ben meer voorstander om ‘opportuniteiten’ tegen te komen. Want ik denk dat dat eigenlijk je nog het meeste vormt. En een opportuniteit kan voor sommige mensen dan ook effectief zijn, mensen ontmoeten.” 

Met deze podcast ontmoette Tim alvast een mooie opportuniteit, één die hij ‘curious and courageous’ aan ging. Zo maakte hij als leider alvast een kleurrijke en bezielde passage.  

Take-aways       

  1. Het behalen van doelen is een mijlpaal, geen eindpunt. 
  2. Wees eerst zelf overtuigd zijn van de strategie voordat je anderen meeneemt. 
  3. Verantwoordelijkheid nemen betekent je bewust zijn van de impact op anderen. 
  4. Blijven investeren in persoonlijke ontwikkeling is cruciaal. 
  5. Humor op de werkvloer houdt niet alleen het plezant, ook voor jou als leider, het draagt ook bij aan een open, aangename werksfeer en psychologische veiligheid. 
  6. Denk en kijk in uitdagingen in plaats van problemen. Een positieve mindset helpt bij het realiseren van veranderingen. 
  7. Laat leiderschap evolueren. Technische expertise en een menselijke blik gaan hand in hand. 
  8. Partners zoeken is cruciaal voor het implementeren van strategieën en veranderingen. 
  9. Mentale gezondheid is belangrijk, ook voor C-level leiders en hoger management. Hulp zoeken en zelfzorg zijn belangrijk essentieel. 
  10. Duurzame strategieën en waarden zorgen voor langdurig succes en betrokkenheid van werknemers. 

 

Quotes       

  1. “Keep learning, keep growing. Ik moet nog minstens dertig jaar doen. Ik denk dat het misschien wel een uitdaging is voor alle jonge leiders om voldoende te investeren in je teamleden terwijl je eigenlijk ook echt nog moet investeren in jezelf.”
  2. “Als je een doel hebt moet je er zelf naartoe willen en bereid zijn om door te zetten, ongeacht de uitdagingen onderweg. No sweat, no glory.” 
  3. “Normen en waarden zijn toch erg belangrijk. Dat is eigenlijk je kompas van wie je bent als mens. Als je dat kompas verkeerd gaat gebruiken dan loop je in de verkeerde richting en waar kom je dan terecht?” 
  4. “Ik heb moeten leren begrijpen en beseffen dat niet zomaar iedereen meegaat in wat je voor ogen hebt. Ik denk dat ik daar zelf heel hard in gegroeid ben. Als je gelooft in het verhaal, in de richting dat je wilt uitgaan, zet dan door. Weet dat je de mensen echt wel mee kan krijgen.”” 
  5. “Volgens mij maakt ‘denken in uitdagingen ipv problemen’ effectief het verschil tussen mensen die iets willen veranderen en mensen die het normale status quo oké vinden. Ik ben wel iemand die iets wil veranderen. Dus misschien is dat de natuur dat er bij mij in zit dat ik problemen niet direct als problemen aanzie.” 
  6. “Je moet het durven doen. En je moet het ook ‘willen’ doen.” 


Beluister het interview: